Testament

In een testament of codicil kunt u uw laatste wil laten vastleggen. Een testament kunt u laten opmaken bij de notaris en is alleen nodig als u wilt afwijken van de wet.

Hieronder leest u in welke gevallen een testament al dan niet nodig is.

Een testament is niet nodig wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft en u alles wilt nalaten aan uw partner en kinderen. Wanneer u overlijdt, wordt uw erfenis over hen verdeeld. Houd er wel rekening mee dat uw kinderen hun deel van de erfenis pas kunnen opeisen wanneer uw partner ook overlijdt.

Wilt u uw erfenis op een andere manier achterlaten, bijvoorbeeld als u uw kinderen meteen hun deel wilt geven of als u specifieke wensen heeft betreffende de verdeling van uw erfenis, dan is een testament wel nodig. Ook als u of uw partner uit het buitenland komt, één van u een eigen bedrijf heeft, als u kinderen uit een eerdere relatie heeft of als er binnen de familie problemen spelen, is het verstandig om een testament op te maken.

Testament aanpassen

U kunt uw testament altijd aanpassen. Uw notaris maakt dan een nieuw testament op en meldt dit vervolgens bij het Centraal Testamentenregister.  Voor advies over aanpassingen kunt u terecht bij uw notaris.  Een testament blijft altijd geldig. De notaris die uw testament opstelt, meldt uw testament bij het Centraal Testamentenregister.

Indien u een testament wilt opvragen in het centraal testamentenregister dan dient u te beschikken over een uittreksel van de overlijdensakte (aangifte van overlijden moet dus al gedaan zijn) Daarna duurt het nog ongeveer een week voor u bericht krijgt.

Een uitvaart dient binnen 1 week ( 6 werkdagen ) plaats te vinden waardoor wachten op een opgevraagd testament dan te lang duurt.

Het is dus niet verstandig in een testament te laten opnemen of men begraven of gecremeerd wilt worden. Dit kunt u beter doen in ons wensendocument of een levenstestament

Hierin kunt u ook aangeven wie er, op het moment wanneer u er niet meer toe in staat bent, uw zaken behartigt en of regelt.

 
 
Scroll naar boven